Jedliście kiedyś popcorn na słodko? Jeśli nie - to koniecznie spróbujcie,
ponieważ jest to ciekawa odmiana dla tradycyjnej wersji z solą i
masłem. Gotowy popcorn obtaczamy w ciepłym miodzie, który po
zastygnięciu tworzy karmelową skorupkę. Smakuje naprawdę dobrze.
Polecamy jako przekąskę w okresie karnawału, wtedy gdy przychodzą do Was
goście lub, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Przygotowanie nie
zajmuje wiele czasu, a jedzenie sprawia dużą przyjemność.
Składniki:
100g suszonych ziaren kukurydzy
ok 4 łyżki oleju
100ml miodu (najlepszy będzie płynny)
Przygotowanie:
Do garnka o grubym dnie wlej olej, tak by pokrył całe dno i dodaj ziarna kukurydzy. Dokładnie wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i postaw na średnim ogniu.
Na patelnię wlej miód i podgrzewaj powoli, aż pojawią się bąbelki. Dodaj kukurydzę i delikatnie wymieszaj (my robiłyśmy to na dwa razy, gdyż nie mamy tak dużej patelni:). Gdy wszystkie kawałki pokryją się cieniutką warstwą karmelu, wyłącz gaz.
Przełóż gotowy karmelowy popcorn na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe :)
Nasze oceny:
Basia: Pychota:) Warto czasem zrezygnować z tradycyjnego popcornu i wykonać go na słodko. Smakuje wszystkim i znika w tempie ekspresowym, dlatego też polecam przygotować większą porcję:) Moja ocena: 9/10.
Julka:Nigdy nie byłam wielką fanką popcornu, ale wersja na słodko zdecydowanie trafiła w mój gust :) Moja ocena: 9/10.
karmelowy popcorn, zawsze biorę go w kinie :) najlepszy!
OdpowiedzUsuńmniam ! Jutro robię z waszego przepisu ! :*
OdpowiedzUsuńJeszcze tylko chciałabym się dowiedzieć jak odmierzyć 100ml miodu ? ile to łyżeczek herbacianych ? Może banalne pytanie, ale w kuchni jest cieniutka :D
OdpowiedzUsuń100 ml miodu to około 20 łyżeczek od herbaty:)
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy popcorn smakował:)
Wyszedł pyszny, a w dodatku tani; nie to co w kinach :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, polecam!
OdpowiedzUsuń